Łosoś z bobowym concasse i awokado - KUKBUK
losos z bobem

Łosoś z bobowym concasse i awokado

1-2 porcje

Rybny obiad na lato – soczysta, tłusta ryba z sałatką z bobu i ogórków małosolnych oraz kleksem ziołowej bitej śmietany.

Z wyparzonej cytryny ocieramy skórkę. Zasypujemy nią łososia i dodatkowo solimy. Rybę zawijamy szczelnie w pergamin. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez 6-8 minut. Płuczemy zimną wodą, obieramy i siekamy. Ogórki kroimy w małą kostkę, cebulę – w bardzo drobną. Mieszamy bób, ogórki, cebulę i koper. Solimy, wlewamy oliwę. Łososia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Gdy lekko przestygnie, rozdzielamy na pojedyncze płaty. Ubijamy na sztywno śmietankę z dodatkiem soli, wrzucamy do niej miętę i liście rzodkiewki. Łyżką wyjmujemy kawałki awokado ze skórki. Delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Sok z drugiej połówki cytryny wciskamy do sałatki bobowej. Na dno miski kładziemy porcję ziołowej śmietany. Na nią wykładamy kawałki awokado delikatnie wymieszane z łososiem i bobowym concasse. Idealnie smakuje nieduża porcja ciepłego ryżu wymieszana z ubitą śmietaną plus góra świeżych dodatków.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: