Łosoś pieczony w ziołach i cytrynie - KUKBUK
losos pieczony kukbuk

Łosoś pieczony w ziołach i cytrynie

8 porcji

Jak zrobić wrażenie na gościach? Podać rybę pieczoną w całości, a najlepiej łososia w cytrynach!

Przygotowujemy łososia, myjemy go i dokładnie osuszamy na zewnątrz i wewnątrz. Odcinamy płetwy. Przygotowujemy potrójną warstwę folii aluminiowej. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, obsypujemy niewielką ilością ziół. Łososia nacinamy w poprzek z jednej strony. Nacięcia o głębokości 2-2,5 cm powinny znajdować się w odległości ok 5 cm od siebie.

Cytryny kroimy w grube (2,5 cm) plastry i wrzucamy na patelnię z oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż do momentu gdy zmiękną. Wyjmujemy podsmażone plastry cytryny. Powstały sok pozostawiamy do wykorzystania.  Plastry cytryny wkładamy w nacięcia, pozostałymi faszerujemy rybę. Dorzucamy również pęk ziół.

Zamykamy folię aluminiową w ten sposób, aby pozostał niewielki otwór. Dzięki temu wszystkie wytwarzające się w procesie pieczenia soki równomiernie wnikną w łososia. W ten sposób owiniętą rybę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut.

Po wyjęciu porcjujemy, podajemy udekorowane z cytryną, polane sosem powstałym podczas smażenia cytryny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: