Lonza di maiale gratinata - KUKBUK
Lonza di maiale gratinata kukbuk

Lonza di maiale gratinata

8 porcji

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Siekamy zioła. Ścieramy ser. Mięso solimy i pieprzymy. W misce mieszamy zioła z bułką i serem oraz sporą ilością oliwy. Powstała mieszanka powinna mieć konsystencję lekko wilgotną, ale jednak ciągle sypką. Roztrzepujemy jajka i zanurzamy w nich mięso przecięte na dwa równe kawałki. Potem panierujemy je w ziołach. Smażymy na oliwie po trzy minuty z każdej strony, po czym pieczemy dziesięć minut. Podajemy pocięte w plastry. Można ze szparagami, albo z kalafiorem. Doskonale też pasują pieczone ziemniaki.

 

PS Nie tylko wieża, baptysterium też jest krzywe w Pizie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: