Lody z zieloną herbatą i czereśniami - KUKBUK
lody zielona herbata czeresnie

Lody z zieloną herbatą i czereśniami

4 porcje

Kremowe lody z japońską matchą, polane słodkim sosem z granatów i czereśni. Pysznie nie tylko latem!

Na patelni podgrzewamy melasę z cukrem, dodajemy wiśnie i smażymy aż owoce zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka z cukrem ucieramy na kogel mogel, masa jajeczna musi być biała i jednolita. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy zieloną herbatę i delikatnie mieszamy z koglem moglem. Masę lodową umieszczamy w zamrażarce i trzykrotnie (co godzinę) mieszamy blenderem. Lody wstawiamy do zamrażarki na min. 3 godziny. Podajemy z sosem czereśniowym.

 

Przepis i zdjęcie: Dare to cook

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: