Lody waniliowe z solonym karmelem i prażoną kukurydzą - KUKBUK
lody waniliowe karmel kukbuk

Lody waniliowe z solonym karmelem i prażoną kukurydzą

4 porcje

W garnku z grubym dnem łączymy cukier z wodą. Podgrzewamy mieszankę do momentu, aż syrop cukrowy delikatnie zbrązowieje i będzie miał karmelowy kolor. Teraz, uważając, aby się nie poparzyć, wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy. Nie przejmujemy się, jeśli cukier się „zbryli”. Garnek ponownie wstawiamy na ogień i delikatnie podgrzewamy, aż cukier rozpuści się całkowicie, a sos delikatnie zgęstnieje. Jego konsystencja będzie bardziej gęsta po wystygnięciu. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli.

Ciasteczka Oreo wkładamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy masę przypominającą ziemię.

Na talerzach układamy po czubatej łyżce ziemi z ciasteczek, a na niej kulkę lodów. Całość posypujemy popcornem i polewamy zimnym sosem karmelowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: