Lody waniliowe z karmelizowanymi szparagami i truskawkami - KUKBUK
szparagi truskawki kukbuk

Lody waniliowe z karmelizowanymi szparagami i truskawkami

4 porcje

Szparagowych fanatyków nic nie powstrzyma - gdy nadchodzi sezon, szparagi jedzą nawet z lodami.

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy laski wanilii, podgrzewamy na średnim ogniu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem, do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Gorące mleko wlewamy do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, a następnie z powrotem wlewamy do rondelka.

Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje, nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do miski, dodajemy kremówkę i pozostawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Schłodzony krem przelewamy do maszyny do lodów i kręcimy przez 45 minut. Przekładamy do pojemnika z przykrywką i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.

Szparagi obieramy i kroimy w zapałki. Truskawki kroimy na plasterki. Podgrzewamy olej w woku, wrzucamy szparagi i cukier puder. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez 30 sekund. Dodajemy truskawki i smażymy jeszcze przez 5-10 sekund. Wyjmujemy i od razu podajemy z lodami.

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

 

© KUKBUK 2017