Lody różano-kokosowe z pistacjami - KUKBUK
lody_bezglutenowe_kukbuk

Lody różano-kokosowe z pistacjami

4 porcje

Czas na bezglutenowe lody w wyrafinowanym wydaniu !

Płatki róży ucieramy na mus w blenderze z cukrem i sokiem z cytryny. W rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe. W kąpieli wodnej przez kilka minut ucieramy mus różany z żółtkami, po czym powoli dodajemy go do gotującego się mleczka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotujemy, aż masa zgęstnieje (około 5 minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ostudzoną masę przelewamy do prostokątnej formy i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Mniej więcej co 30-40 minut mieszamy masę widelcem. Lody wyjmujemy z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem. Serwujemy posypane posiekanymi pistacjami.
Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: