Lody kawowo-piernikowe - KUKBUK
lody grycan kukbuk

Lody kawowo-piernikowe

4-6 porcji

W małym rondlu umieszczamy mleko, cukier i sól. Gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z palnika, dodajemy świeżo zaparzoną kawę i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok. Do dużej miski wlewamy śmietankę kremówkę. Kładziemy na misce sitko i odstawiamy całość na bok. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką, białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko z przyprawami, cały czas mieszając (rózgą lub w mikserze). Umieszczamy mieszankę z powrotem w garnku i gotujemy, cały czas mieszając, do momentu, w którym masa osiągnie konsystencję budyniu i będzie się lepić do łyżki. Nie można dopuścić do zawrzenia masy, bo może się zważyć. Gotową masę studzimy, po czym przecedzamy przez sito do śmietany kremówki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Po upływie mniej więcej godziny przelewamy masę do maszyny do lodów. Dalej postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.

 

Przepis i zdjęcie: cookeat.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: