Lody karmelowe z rozmarynem i brzoskwiniami - KUKBUK
lody karmelowe kukbuk

Lody karmelowe z rozmarynem i brzoskwiniami

4-6 porcji

Bardziej karmelowe niż sam karmel. Bardziej brzoskwiniowe niż brzoskwinia. Na co jeszcze czekacie?

Mleko skondensowane podgrzewamy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu. Stopniowo dodajemy kajmak i gałązki rozmarynu. Nie zagotowujemy. Przecedzamy przez sitko, żeby oddzielić igły rozmarynu. Ubijamy 3/4 śmietanki, a następnie łączymy ją z masą kajmakową. Umieszczamy w pojemniku i zamrażamy przez 4-5 godzin, miksując co godzinę, żeby pozbyć sie kryształków lodu (lub korzystamy z maszyny do lodów zgodnie z instrukcją).

Rozpuszczamy cukier w rondlu, dodając odrobinę wody. Gotujemy, aż dojdzie do skarmelizowania. Zdejmujemy masę z ognia, dodajemy masło. Delikatnie mieszamy, łączymy z pozostałą śmietanką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Pokrojone w ósemki brzoskwinie polewamy sosem na 30 minut przed podaniem.

Lody serwujemy z porcją karmelowych brzoskwiń. Opcjonalnie owoce można przed podaniem podgrzać na patelni grillowej, lekko oprószone cukrem trzcinowym.

Przepis i zdjęcia: Daria Zarówna

© KUKBUK 2017