Lody brzoskwiniowe z octem balsamicznym - KUKBUK
Lody brzoskwiniowe kukbuk

Lody brzoskwiniowe z octem balsamicznym

5-6 porcji

To nie są zwykłe lody owocowe - pieczone brzoskwinie i winny smak balsamico dodają im wytrawnego charakteru.

Brzoskwinie kroimy na pół i usuwamy pestki. Układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy octem balsamicznym. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, aż owoce będą miękkie. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę.

Mleko podgrzewamy. Żółtka mieszamy z mlekiem skondensowanym i powoli wlewamy do gorącego mleka. Cały czas mieszając, gotujemy ok. 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane brzoskwinie i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przelewamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika. Co 2 godziny wyjmujemy i bardzo dokładnie mieszamy (około 3-4 razy). Podajemy z cząstkami świeżych brzoskwiń.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: