Liquore al caffe - KUKBUK
likier kawowy kukbuk

Liquore al caffe

1 słój

Lekko rozdrobnioną w moździerzu  kawę wraz z rozciętą laską wanilii zalewamy spirytusem. Zamykamy w szklanym słoju na dwa tygodnie. Codziennie potrząsamy słoikiem, by dokładnie przemieszać zawartość. Po dwóch tygodniach zagotowujemy wodę z cukrem, przygotowując syrop cukrowy. Wystudzony mieszamy z nalewem. Kawę i wanilię wyrzucamy, a nalewkę odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.

Nie wiem jak lody, ale nalewka kawowa podnosi ciśnienie, więc jeśli macie słabe nerwy, nie bierzcie ze mnie przykładu – nie łączcie kryminałów i nalewek! Bo ja nalewam sobie właśnie kieliszek i lecę sprawdzić, kto zabił!

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: