Letnia zielona sałata i smarowidło z nerkowców i tofu - KUKBUK
salata nerkowce tofu kukbuk

Letnia zielona sałata i smarowidło z nerkowców i tofu

2 porcje

Smarowidło? Nie, to nic do butów, to smakowita, idealna do sałatki pasta z nerkowców!

Sałatka:

Warzywa kroimy w plastry (najlepiej na mandolinie). Układamy płasko na talerzu lub w słoju. Smarujemy dipem z nerkowców i tofu, skrapiamy winegretem z rukoli, rzeżuchy i bazylii zmiksowanych z oliwą, solą i pieprzem.

Smarowidło z nerkowców i tofu:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) miksujemy w blenderze na gładką masę na mniejszych lub pulsacyjnych obrotach. Na koniec dodajemy oliwę. (Sos jest też doskonałą bazą do dipów, można go łączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami i ogórkami kiszonymi).

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: