Letnia sałatka ze smażoną górką cielęcą z dresingiem miodowym z porzeczkami - KUKBUK

Letnia sałatka ze smażoną górką cielęcą z dresingiem miodowym z porzeczkami

4 porcje

Sałatka idealna na kolację w upalne dni

Mięso oczyszczamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor. Następnie obniżamy temperaturę i dosmażamy mięso na wolnym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Miód, musztardę, sok z cytryny ucieramy w misce za pomocą trzepaczki. Dodajemy powoli olej, nieustannie mieszając dodajemy porzeczki. Dalej ucieramy, by uwolnił się sok z porzeczek. Doprawiamy niewielką ilością soli i szczyptą świeżo mielonego pieprzu, co podkreśli owocowy smak.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: pomidory na ćwiartki, ogórek w półplastry (po pozbyciu się komory nasiennej), cebulę w drobne piórka. Pokrojone warzywa oraz sałatę mieszamy w misce, dodajemy niewielką ilość dresingu i pędy fasoli, delikatnie mieszamy. Mięso kroimy w cienkie plasterki i zalewamy dresingiem. Wszystko łączymy na talerzu.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: