Leniwe - KUKBUK
leniwe pierogi kukbuk

Leniwe

dla 4 osób

Gdy zje się talerz serowych klusek z bułką tartą i masłem, człowiek staje się… leniwy. Ale jaki szczęśliwy!

Twaróg wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Oddzielamy białka od żółtek, te ostatnie dodajemy do twarogu wraz z mąką i solą. Mieszamy, aż składniki się połączą. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją po łyżce do serowej masy i delikatnie zagniatamy do momentu połączenia się składników, nie dłużej.

Na posypaną mąką stolnicę nakładamy ciasto, formujemy z niego wałek, z którego za pomocą noża odkrawamy romby. Leniwe gotujemy małymi partiami w dużej ilości osolonej wody. Woda powinna się lekko gotować, ale nie mocno bulgotać, by nie uszkodzić delikatnych pierogów. Gdy pierwsza partia klusek wypłynie na powierzchnię (mniej więcej po 2 minutach), wyławiamy je. Jeśli w środku są lekko surowe, gotujemy jeszcze minutę. Średni czas gotowania to 2-3 minuty, zależnie od wielkości leniwych.

Na patelni prażymy bułkę tartą. Gdy zbrązowieje, dodajemy masło i cynamon. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe leniwe polewamy masełkiem z cynamonem i bułką, posypujemy cukrem brązowym.

Nie wszystko jasne? Tutaj znajdziecie film z naszej szkółki niedzielnej: Jak zrobić perfekcyjne leniwe?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: