Leniuszki - KUKBUK
GOTOWANIE Z LITERATURA KUKBUK

Leniuszki

8 porcji

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Dodajemy do tego ciepłe ugotowane i starte ziemniaki, masło lub olej oraz sól i pieprz. Mieszamy całość, wyrabiając masę.

W okresie letnim przygotowujemy kapustę podkwaszaną – kapustę gotujemy w wodzie z sokiem z kiszonej kapusty.

Do wyrobionej masy można dodać duszone na maśle prawdziwki lub grzyby suszone – uprzednio namoczone i ugotowane. Można również dodać trochę pokrojonej kapusty ze środka ugotowanej główki (nie za dużo – tak aby przygotowywany farsz się dawał lepić i nie rozsypywał się).

Do liścia obgotowanej kapusty nakładamy łyżką farsz i formujemy gołąbki. Gołąbki układamy w rondlu, zalewamy osoloną wodą, tak by woda pokryła gołąbki, i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

Przepisy na potrawy przygotowane w ramach warsztatów „Gotowanie z literaturą” podczas II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie. Warsztaty prowadzone wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich z Bodaczowa.

Post powstał dzięki współpracy z marką Sokołów. Dziękujemy za wsparcie marek, które wspierają rozwój KUKBUK-a!

 

Przepis i zdjęcia: Akademia Smaków Sokołów

© KUKBUK 2017