Lekki keczup z domowych pomidorów - KUKBUK

Lekki keczup z domowych pomidorów

Prosty sposób na sos naładowany pomidorową mocą.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie na niewielkim ogniu do miękkości, starając się jej nie przyrumienić. Dodajemy  posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Nacinamy skórę pomidorów i blanszujemy je przez 20 sekund we wrzątku, po czym hartujemy, siekamy i wrzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy bez przykrycia 45-60 minut (co jakiś czas mieszamy), do uzyskania gęstej konsystencji. Miksujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy bazylię, przyprawiamy solą, chili, cukrem i octem i, jeśli zachodzi taka potrzeba, redukujemy – ilości podane w przepisie są orientacyjne, należy je dostosować do rodzaju pomidorów, ich słodyczy i kwasowości oraz do indywidualnego smaku. Przechowujemy w lodówce.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: