Lekka sałatka z makaronem ryżowym - KUKBUK
salatka makaron ryzowy kukbuk

Lekka sałatka z makaronem ryżowym

1 sałatka

 

Makaron ryżowy zalewamy lekko osolonym wrzątkiem. 3 minuty powinny wystarczyć. Studzimy na sitku, przerzucamy do miski. Podgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek, imbir i sambal. Po minucie dodajemy miód, sos rybny, ocet. Zagrzewamy miksturę i ciepłą wlewamy do makaronu. Teraz on będzie go przez jakiś czas wchłaniał. My pamiętajmy, aby czasem zamieszać w misce. Rozdzielamy pierś kurczaka i smarujemy ją sosem hoi sin. Rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy kurczaka w całości.  Podlewamy go wodą dwukrotnie, przykrywamy, czekamy, aż będzie gotowy. Do makaronu dodajemy posiekane orzechy, surowe kiełki i świeży sok z limonek, mieszamy. Kurczak pokrojony w cienkie płatki ląduje na górze porcji razem ze stosem posiekanych świeżych ziół. Pamiętajcie, by dokładnie i ze smakiem przeżuwać!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: