Leite-creme de laranja e baunilha - KUKBUK
krem mleczny kukbuk

Leite-creme de laranja e baunilha

2 porcje

Leite-creme de laranja e baunilha (mleczny krem pomarańczowo-waniliowy)

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do mleka wlewamy 100 mililitrów śmietany. Rozcinamy laski wanilii i razem ze skórką pomarańczową wrzucamy je do mleka ze śmietaną. Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Żółtka ubijamy z cukrem.

 

Z gorącego mleka usuwamy skórkę pomarańczową i laski wanilii. Nożem zsuwamy waniliowe nasionka do garnka. Dodajemy pozostałą śmietanę, sok z pomarańczy oraz ubite żółtka, cały czas mieszając.

 

Wypełniamy kokilki do dwóch trzecich wysokości i pieczemy w kąpieli wodnej około 45 minut. Krem powinien po upieczeniu delikatnie drgać, zupełnie jak galaretka. Po wystudzeniu schładzamy kokilki w lodówce. Przed podaniem posypujemy krem brązowym cukrem i zapiekamy pod opiekaczem. Lepsze niż crème brûlée!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: