Legumina z konfiturą z agrestu - KUKBUK
legumina z agrestem

Legumina z konfiturą z agrestu

4 porcje

Deser z dzieciństwa, który ożywia słodkie wspomnienia

Jajka krótko parzymy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a następnie studzimy.  Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. Krem z żółtek dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy.

Do jajecznej masy dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową, rozlewamy do mniejszych naczyń i mocno schładzamy w lodówce.

Oczyszczony agrest włożyć do rondla, dolać wodę, dosypać cukier i gotować pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu, następnie kolejne 20 minut bez pokrywki, często mieszając. Kiedy owoce zgęstnieją, są gotowe.

Leguminę wyjąć z foremek, polać konfiturą z agrestu, udekorować miętą i podawać.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: