Lawendowe toffi - KUKBUK
zdjęcie - LAWENDOWE TOFFI

Lawendowe toffi

2-4 porcje

Jedni ją kochają, drudzy jej nienawidzą. Jednak wszyscy z pewnością chętnie zjedzą ją w słodyczach.

Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej lawendę. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut. W tym samym czasie na patelni, również na wolnym ogniu, robimy karmel z cukru. Czekamy, aż cukier się rozpuści, pilnując, żeby się nie przypalił. Śmietankę cedzimy, by pozbyć się cząsteczek lawendy. I teraz potrzebna jest ostrożność. Wlewamy jedną czwartą śmietanki do karmelu, uważając, by się nie sparzyć. Śmietanka będzie bulgotała. Po wlaniu śmietanki mieszamy całość intensywnie trzepaczką lub widelcem, tak aby połączyła się z karmelem. Gdy substancja się uspokoi, powielamy zabieg jeszcze 3-4 razy. Na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy wlejemy całą śmietankę, otrzymamy lawendowe toffi. Na tym etapie możemy przelać masę do naczynia, w którym robi się lód, i po przestudzeniu będziemy mieć cukierki. Możemy też zdjąć garnek z ognia i po przestygnięciu (zanim się zetnie) dolać mleka, potem zamieszać całość intensywnie, tak by powstał syrop. Syrop z toffi i lawendy to świetna polewa do ciast lub dodatek do napojów. Jako drink najsmaczniej wypada z ginem lub rumem, mieszany w proporcji pół na pół.

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Basia Starecka

© KUKBUK 2017