Lavasz - KUKBUK
lawasz kukbuk

Lavasz

6-8 porcji

Prosty w przygotowaniu chlebek turecki doskonale pasuje do każdej pasty, a także jako dodatek do dania głównego.

Wodę, drożdże, cukier i oliwę mieszamy na zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże zaczną fermentować.

W dużej misce łączymy zaczyn z mąką i solą. Zagniatamy ciasto – dosypując trochę mąki, jeśli będzie zbytnio przywierało do powierzchni – około 10 minut, aż zrobi się elastyczne.

Umieszczamy w naoliwionym naczyniu, przykrywamy wilgotną szmatką lub folią spożywczą posmarowaną oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę – do czasu aż podwoi swoją objętość.

Ciasto dzielimy na 16 równych kul. Rozwałkowujemy na okręgi o grubości około 5 mm i średnicy patelni, na której będziemy podsmażać placki (nasze proporcje są idealne dla patelni o średnicy 20 cm).

Patelnię podgrzewamy bez dodatku tłuszczu. Smażymy na niej placki – minutę-dwie z każdej strony, do momentu aż ciasto się zarumieni i pojawią się pęcherzyki powietrza.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: