Lane kluski z karczochami i kozim serem - KUKBUK
lane-kluski kukbuk

Lane kluski z karczochami i kozim serem

4 porcje

Jak wiadomo nie od dziś, nasza redakcja uwielbia czworonogi. Często są dla nas inspiracją, także w kuchni.

W misce łączymy mokre składniki ciasta na kluski, czyli śmietanę, masło i jaka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Następnie dodajemy mąkę.

Powinniśmy uzyskać gęste i dosyć kleiste ciasto. Jeśli jest bardzo luźne, dodajmy odrobinę mąki. W garnku zagotowujemy wodę i nakładamy kluseczki, przecierając je przez tarkę z bardzo grubymi oczkami lub po prostu małą łyżeczką. Gotujemy około 4 minut. Odsączamy i odkładamy na bok.

Karczochy przekrajamy na pół i smażymy na patelni do momentu, aż zrobią się rumiane. Dodajemy chili, czosnek i wino. Dusimy tak długo, aż wino odparuje. Następnie dodajemy kluseczki i przez chwilę dusimy wszystko razem. Doprawiamy do smaku. Kluseczki przekładamy na talerze. Nakładamy ser i posypujemy pistacjami. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę oliwy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: