Kwiaty czarnego bzu w cieście przełamane rabarbarem z truskawkami - KUKBUK
czarny bez w ciescie kukbuk

Kwiaty czarnego bzu w cieście przełamane rabarbarem z truskawkami

2-3 porcje

Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy z piwem, mąką, cukrem, skórką i ukręcamy na gęste ciasto. Doprawiamy solą i gałką. Odstawiamy na pół godzin. Bardzo delikatnie płuczemy kwiaty i osuszamy je na papierowym ręczniku. Zawsze zrywamy kwiaty z dala od ulicy i szukamy tych bez mszyc. Ostrożnie z myciem, by nie stracić kwiatów. W rondelku roztapiamy na gęsty syrop cukier w wodzie z laska wanilii. Dodajemy w trakcie suchą żelatynę (bez rozpuszczania) i obrany z włókien, pokrojony na małe kawałki rabarbar. Dusimy, mieszając co jakiś czas do momentu, gdy rabarbar zaczyna się lekko rozpadać. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy pokrojone w duże kawałki truskawki (małe truskawki na pół). Garnek wstawiam w lód, aby całość szybciej zastygła. Doprawiamy cynamonem lub estragonem.

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Rozgrzewamy solidną porcję oleju, zamaczamy kiście kwiatów w cieście i smażymy na niezbyt dużym ogniu. W trakcie smażenia przewracamy na druga stronę. Odcinam nożyczkami niepotrzebne gałązki. Wyławiamy na papier i gorące podajemy z rabarbarem, cukrem pudrem i cynamonem.

Macie na to tylko tydzień! Tak samo można z akacją i nasturcją. A kwiaty cukinii może jeszcze zdążymy samodzielnie omówić.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: