Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem, zaatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry - KUKBUK
kwiaty_cukinii kukbuk

Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem, zaatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry

5-6 porcji

Na oleju podsmażamy czerwoną cebulkę, wrzucamy listki tymianku i szczyptę soli, przesmażamy. Dodajemy szpinak i dusimy, aż soki odparują. Do szpinaku dodajemy pokruszone tofu, mieszamy. Na suchej patelni podprażamy sezam, następnie łączymy go z sumakiem, solą i tymiankiem. Wszystkie składniki siekamy i dodajemy do tofu ze szpinakiem. Gotowym farszem napełniamy kwiatki cukinii (pamiętajmy o usunięciu pręcików). Cukinie kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Miksujemy imbir, czosnek, papryczkę, cebulę i wodę na pastę. Przesmażamy pastę na oleju, zalewamy ją mlekiem kokosowym. Gdy zawrzeje, dodajemy dużo tymianku i gotujemy przez chwilę. Do sosu dodajemy cukiniowe wstążki, mieszamy. Na wierzch kładziemy kwiatki cukinii. Całość dusimy, aż kwiatki zrobią się lekko przejrzyste, a cukinia zmięknie. Posypujemy tymiankiem i podajemy.

© KUKBUK 2017