Kwiaty cukinii z farszem z bryndzy, mięty, czosnku i skórki z pomarańczy - KUKBUK
kwiaty cukinii faszerowane kukbuk

Kwiaty cukinii z farszem z bryndzy, mięty, czosnku i skórki z pomarańczy

ok. 5 porcji

Najpierw przygotowujmy gęsty farsz, który następnie wkładamy do środka kwiatka. Nie wiem jakiego typu bryndzę dostaniecie na rynku, ale może to być też świeży ser kozi, albo ricotta. Każdy z nich ma inną konsystencję i wymaga regulowania proporcji. Farsz nie może być wodnisty, bo wypłynie w trakcie smażenia, nakładać możemy go np. z tuby z dużym otworem lub łyżeczką. Lekkim ruchem zakręcamy i zamykamy kwiat. Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtka, wody i soli na końcu dodając ukręcone na pianę białko. Rozgrzewamy olej w głębokim wysokim rondlu. Zanurzamy cukinię w cieście, skręcając końcówkę. Smażymy w  gorącym oleju krótko, bo ze trzy minuty. I podajemy z grubą solą morską i pieprzem, na listkach rukoli z kroplą balsamico, na siekanych pomidorach, jako dodatek do kremu z cukinii, albo innowacyjnie – na zblanszowanej młodej cukinii zmiksowanej z łyżką śmietany, oliwy, listkami mięty i chlupnięciem białego octu winnego. Idźcie sadzić.

kwiaty cukinii faszerowane kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: