Kutia - KUKBUK
kutia kukbuk

Kutia

Tradycyjne wigilijne danie w interpretacji Marka Flisińskiego, szefa kuchni restauracji Water&Wine.

Robimy lody. Żółtka z cukrem ucieramy w makutrze na gładką, jasną masę. Cały czas mieszając, powoli wlewamy gorące mleko. Dodajemy sok z pomarańczy i całość zagrzewamy do 80 st. Gotową masę studzimy i przelewamy do maszyny do lodów.

Wszystkie składniki kruszonki miksujemy przez kilka sekund w mikserze. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 180st. przez 10 minut. Studzimy.
Płatki migdałów podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sito.

Mleko należy zagotować z wanilią, cynamonem i skórką z pomarańczy. Szczelnie je zakrywamy i odstawiamy na pół godziny. Nasiona rzepaku prażymy przez minutę razem z kaszą jaglaną na suchej patelni, następnie dolewamy mleko z wanilią i przyprawami i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy masło migdałowe dla uzyskania kremowej konsystencji.

Na dno głębokiego talerza kładziemy kilka łyżek kremowej kutii i polewamy łyżką brązowego masła. Całość zasypujemy orzechową kruszonką. Na górę kładziemy gałkę lodów. Całość skrapiamy olejem makowym.

 

Przepis: Marek Flisiński, szef kuchni restauracji Water&Wine

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: