Kutia 2012 - KUKBUK
kutia swieta kukbuk

Kutia 2012

6-8 porcji

Na noc namaczamy pszenicę. Następnego dnia gotujemy w solidnej porcji wody do miękkości, z masłem i łyżeczką soli dodaną na koniec. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na dwie godziny lub gotujemy chwilę i ciepły mieszamy z pszenicą. Dodajemy miodu, soku z pomarańczy i startej skórki. Figi, morele kroimy w cieniutkie plasterki i wszystkie bakalie i owoce dodajemy do pszenicy. Z kieliszkiem miodu dwójniaka lub grzanym winem uzupełniającym aromat cynamonem. Moje tegoroczne odkrycie to malutkie pestki moreli z odrobiną migdałowej goryczy podpieczone w piekarniku. Stają się dzięki temu wyjątkowo chrupiące, bo mają mniej tłuszczu niż konkurencja migdałowa. Świetne! A z wariacji polecam dodać różanych smaków (konfitury, płatków, owocu, wody różanej) i zostawić granat.

Klasyczna kutia to lekko rozgotowana pszenica, mak zaparzony i zmielony 2-3 krotnie lub utarty, miód ciepły i polskie orzechy. Mokra, okrutnie słodka i kleista. A przepiękna i ciekawa zrobiona na pęczaku!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: