Kurczak zapiekany z rabarbarem - KUKBUK
kurczak rabarbar kukbuk

Kurczak zapiekany z rabarbarem

6 porcji

Rabarbar lubi się nie tylko z deserami. Do niedzielnego kurczaka też będzie pasował!

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Podudzia podsmażamy przez 10 minut z każdej strony. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w kosteczkę.

Podsmażone podudzia przekładamy na blachę, na patelnię wrzucamy cebule, czosnek i rabarbar. Dodajemy wszystkie przyprawy i cukier. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze szklanką wody i zalewamy warzywa. Dusimy przez 5 minut, następnie zalewamy kurczaka sosem rabarbarowym oraz obsypujemy posiekaną papryczką chili i pistacjami. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczywem, posypane posiekaną kolendrą. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: