Kurczak pieczony w sosie miodowo-musztardowym - KUKBUK
pieczony kurczak

Kurczak pieczony w sosie miodowo-musztardowym

1 kurczak

Kurczę pieczone klasycznie, a do tego słodkie ziemniaki. Brzmi jak obiad idealny?

Godzinę przed gotowaniem wyjmujemy oczyszczonego uprzednio kurczaka z lodówki. Nacieramy go czosnkiem, solą i oliwą, po czym odstawiamy na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Kurczaka umieszczamy w brytfance, skrapiamy cytryną i pieczemy przez półtorej godziny. Mieszamy miód z sosem sojowym, sherry i sokiem z cytryny. Gdy kurczak się upiecze, smarujemy go obficie glazurą, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut, aż jego kolor będzie bursztynowy, a skórka chrupiąca.

Pod koniec pieczenia ptaka kroimy ziemniaki w ósemki. Przekładamy je do miski, dodajemy oliwę, oregano, miód, sok z cytryny i zmiażdżone ząbki czosnku. Mieszamy dokładnie dłońmi, a ziemniaki układamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat skropionych oliwą i sokiem z cytryny.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku