Kurczak, Marmite, rzepa i reneta - KUKBUK
Kurczak, Marmite, rzepa i reneta

Kurczak, Marmite, rzepa i reneta

4 porcje

Przed nocą rozgniatamy czosnek. Połowę masła rozpuszczamy w garnuszku i mieszamy z Marmite. Kurczaka myjemy, suszymy. Odlewamy połowę płynu z garnuszka i zachowujemy do polewania podczas pieczenia. Resztę mieszamy z czosnkiem i rozsmarowujemy na kurczaku. W przypadku kurczaka korzystam z tego, że ma skórę, pod którą można cos wsunąć (piersi, udka). Wystarczy ją lekko odciągnąć od mięsa, bez rozrywania, i wsunąć pod nią na przykład dodatkową porcję masła, przypraw, pasty czosnkowej. Kurczak spędza noc w lodówce. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Z butelki z piwem zdejmujemy wszystkie naklejki (woda, para – pomocne), odlewamy połowę jej zawartości, ustawiamy w głębokim naczyniu żaroodpornym i nasadzamy kurczaka. Można związać nogi, można lekko owinąć folią skrzydełka (szczególnie jeśli się ma piekarnik z termoobiegiem, mocniej grzejący. O mój mogę być spokojna). Kurczak dojrzewał i rumienił się dobre 2 godziny. Według większości przepisów wystarcza 1,5 godziny. Zabawa polega na tym, aby zaglądać regularnie, polewać piwem, smarować pozostałym masłem z Marmite i piec obok rzepę.

Rzepę obieramy, kroimy w grubą kostkę, lekko polewamy wodą, solimy i obrzucamy resztą masła. Pieczemy obok kurczaka, w oddzielnym naczyniu, przez godzinę pod folią, a potem lekko słodzimy i dopiekamy bez folii. Kapitalnie smakuje dodana do kurczaka, ale pod warunkiem że jemy natychmiast po przygotowaniu. Potem nabiera niepotrzebnego goryczkowatego smaku.

Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i na miodzie, podlewając sokiem z cytryny i odrobiną wody, prażymy na patelni. Reneta ma tendencję do rozpadania się na mus – zdejmujemy więc jabłka z ognia, gdy są jeszcze w lekko jędrnych kawałkach. Wymieszane z łyżką chrzanu możemy podać do kurczaka i rzepy lub – tak jak ja – przygotować z nich sos. Wszystko, co wyciekło z kurczaka, przecedzamy przez drobne sito i zagrzewamy w garnuszku. Dodajemy mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach wody, doprawiamy cynamonem (niekoniecznie) i pieprzem. Wrzucamy uprażone jabłka, zagrzewamy i podajemy do kurczaka. Obok rzepy oczywiście.

© KUKBUK 2017