Kurczak duszony z batatem i gruszką - KUKBUK
kukbuk kurczak batat

Kurczak duszony z batatem i gruszką

Kurczak w lekko słodkim wydaniu, sycący i kolorowy - w sam raz na zimową kolację.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podudzia podsmażamy przez 10 minut z każdej strony. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory drobno kroimy, bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę, papryki kroimy w cienkie paseczki.

Do udek dodajemy cebulę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, papryki i wszystkie przyprawy oraz dusimy przez 5 minut. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 50 minut.

Następnie dodajemy bataty i dalej dusimy przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy masło na patelni i pieczemy gruszki aż lekko się zrumienią i skarmelizują.

Kurczaka podajemy z gruszkami i marynowanymi paprykami. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: