Kulebiak - KUKBUK
Kulebiak kukbuk

Kulebiak

1 foremka

Kulebiak z grzybowo-kapuścianym farszem. Klasyka.

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, by zmiękły.

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy wodę z odcedzonych grzybów i gotujemy do momentu, aż skruszeje. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym na patelni maśle. Grzyby także kroimy w kostkę i krótko obsmażamy. Cebulę i grzyby wrzucamy do kapusty, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę gotujemy, po czym odstawiamy do wystudzenia. Gdy kapusta jest zimna, siekamy ją, by uzyskać farsz.

Drożdże rozkruszamy, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie około 20 minut dodajemy do nich mąkę, żółtka, masło, olej, sól i cukier i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie się odklejać od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na cienki prostokąt, rozsmarowujemy na nim farsz i zwijamy całość w rulon (kulebiak możemy przyozdobić warkoczem zrobionym z cienkich pasków ciasta). Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasto owijamy pergaminem i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

© KUKBUK 2017