Kugel - KUKBUK
kugel kukbuk

Kugel

1 foremka

Nietypowo makaron wrzucamy do pasztetówki i nadajemy mu smaków bliskiego wschodu.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Do odcedzonego gorącego makaronu dorzucamy masło i dokładnie mieszamy.

Cukier karmelizujemy, orzechy mielimy na proszek i wszystko wraz z żurawiną dodajemy do lekko wystudzonego makaronu. Wbijamy jajka i mieszamy, dodajemy cynamon lub kardamon.

Umieszczamy makaron w formie do pieczenia (takiej jak do pasztetu) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy około dwóch godzin, aż danie się zezłoci.

Podajemy po lekkim przestudzeniu, przyprószone czarnym pieprzem, żeby dostał „kick”, czyli kopa.

 

Przepis: Uri Wollner

Zdjęcia: Rafał Meszka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: