Kwiaty czarnego bzu w cieście cydrowym - KUKBUK
ciasto_cydrowe_bez_kukbuk

Kwiaty czarnego bzu w cieście cydrowym

30 sztuk

Schylamy się ostrożnie, zaglądamy pod liście, wspinamy na palce. Ta wiosenna gimnastyka ma jeden cel: znaleźć kwiaty i owoce, które przemienimy na dania i napitki. Do dzieła, rozglądajmy się!

Kwiaty czarnego bzu układamy na tacy i zostawiamy na co najmniej godzinę, aby pozbyć się potencjalnych niepożądanych lokatorów. Nożyczkami skracamy zielone łodygi kwiatów.

 

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, cukier oraz skórkę cytrynową. Stopniowo wlewamy cydr i mieszamy ciasto trzepaczką, aż zrobi się gładkie i lejące.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Trzymając kwiaty za łodygi, zanurzamy je w cieście, po czym kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Rumiane placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Pamiętamy, aby nie jeść zielonych łodyg wystających z placuszków.

 

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: