Krwawy sernik nowojorski - KUKBUK
sernik nowojorski kukbuk

Krwawy sernik nowojorski

1 okrągła forma

Składniki sosu wkładamy do rondelka i gotujemy przez 15 minut. Gdy maliny się rozpadną, a masa zrobi się odpowiednio gęsta, miksujemy ją i przecieramy przez drobne sitko. Studzimy.

Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy ciasteczka. Uzyskaną masę wykładamy na formę, aby powstał spód o grubości około pół centymetra. Formę chowamy do lodówki.

W misce ucieramy ser z masłem, cukrem i wanilią. Staramy się to robić delikatnie, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy jajka i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na ciasteczkowy spód. Stukamy nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Po 45 minutach delikatnie wyjmujemy sernik, studzimy i wstawiamy do lodówki, by stężał. Serwujemy przyozdobiony sosem malinowym.

 

Przepis pochodzi z 11 numeru KUKBUK-a.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: