Krupnik na gęsinie - KUKBUK
Krupnik na gesinie kukbuk

Krupnik na gęsinie

6 porcji

Alternatywna wersja poczciwego krupniku - gotowany na gęsi, z topinamburem i grubym pęczakiem.

W 2 litrach zimnej wody umieszczamy obrane marchewki, seler, korzenie pietruszki, por, seler naciowy, lubczyk oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około godziny, na wolnym ogniu. Do powstałego wywaru warzywnego dodajemy korpus gęsi i całość gotujemy kolejną godzinę. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Przecedzamy bulion przez sito. Powinno zostać około 1,5 litra płynu. Do garnka z bulionem dodajemy pęczak. Gotujemy około 20 minut i dodajemy obrany i pokrojony w kostkę topinambur. Gotujemy, aż topinambur zmięknie (około 15 minut). W tym czasie wykorzystujemy marchew z bulionu – kroimy ją na kawałki i dodajemy do krupniku, by się podgrzała. Na koniec do garnka dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: