Kruchy placek ze śliwkami - KUKBUK
Kruchy placek ze sliwkami kukbuk

Kruchy placek ze śliwkami

4 porcje

Na stół wysypujemy mąkę i cukier. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ucieram rękami masę do momentu, aż składniki się połączą. Teraz dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy szybko ciasto i chowamy je na godzinę do lodówki. Po upływie czasu, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do pieczenia, uprzednio posmarowaną masłem i obsypaną mąką. Foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ryżem. Spód podpiekamy w 200 stopniach przez 25 minut. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cukrem brązowym i zapiekamy kolejne 30 minut w 180 stopniach.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: