Kruchy placek z owocami i lawendą - KUKBUK
kruche ciasto lawenda kukbuk

Kruchy placek z owocami i lawendą

1 foremka o średnicy 20 cm

Pachnące latem ciasto idealne na wrzesień, pełne jabłek i malin. Podajcie je z kleksem śmietany.

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło.

Do masła wrzucamy pokrojone jabłka, zasypujemy cukrem, przyprawami i zalewamy niedużą łyżką miodu. Dusimy pod przykryciem do momentu powstania musu jabłkowego, mieszając od czasu do czasu ( ok 30-40 minut). Jeśli mus jest za gęsty, zwiększamy ogień i redukujemy przez kilka minut. Studzimy.
Do miski wsypujemy mąki i cukier, dodajemy masło, szybko ucieramy. Dodajemy jajko oraz śmietanę. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części, jedną odrobinę większą. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Foremkę smarujemy delikatnie masłem (można też wyłożyć papierem do pieczenia).
Większą częścią ciasta wylepiamy foremkę, ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu podpiekamy spód przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na placek nieco większy od formy. Na podpieczony spód wykładamy duszone jabłka, a następnie maliny (maliny najlepiej rozłożyć tak, aby zostawić niewielki margines przy brzegach formy). Posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Foremkę nakrywamy rozwałkowanym ciastem, zlepiając delikatnie z podpieczonym już spodem. Wierzch posypujemy lawendą, dociskając delikatnie kwiaty do ciasta. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Serwujemy z łyżką mocno ubitej wytrawnej śmietany.
Delektujemy się przy zachodzie słońca, z filiżanką zielonej herbaty.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: