Kruchy placek z creme patissiere i śliwkami - KUKBUK
kruche ciasto sliwki kukbuk

Kruchy placek z creme patissiere i śliwkami

1 blacha 25x30 cm

blacha 25x30 cm

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Całość ucieramy, dodajemy jajko oraz łyżkę śmietany. Szybko wyrabiamy, łącząc wszystkie składniki w gładką kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy . Mleko zagotowujemy z ziarnami wanilii (lub cukrem waniliowym), żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do żółtkowej piany dodajemy mąkę, szybko łączymy. Do uzyskanej masy wlewamy połowę gorącego mleka, wszystko razem szybko miksujemy, a następnie wlewamy całość do reszty mleka. Gotujemy na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, aż krem zgęstnieje. Krem przelewamy do zimnego naczynia i studzimy. Żeby nie powstał kożuch, od czasu do czasu mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, migdały, wiórki kokosowe i dodajemy posiekane na kawałki zimne masło. Masę rozcieramy między palcami do powstania kruszonki. Chłodzimy w lodówce.

Spód ciasta podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut na delikatnie złoty kolor.

W tym czasie owoce myjemy, węgierki i mirabelki kroimy na połówki, usuwamy pestki, morele kroimy na połówki, pestkujemy i kroimy w nierówne plastry.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę budyniową i układamy gęsto śliwki, przekładając na zmianę węgierki, mirabelki oraz morele. Całość hojnie obsypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z gorącą bawarką lub zbożową kawą z mlekiem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: