Kruche spodki z malinami i kokosem - KUKBUK
kruche_spodki_z_malinami_i_kokosem kukbuk

Kruche spodki z malinami i kokosem

14 tartaletek

Tartaletki z malinowo-mirabelkowym nadzieniem i kokosową kruszonką. Najlepiej smakują z kubkiem ciepłego mleka!

W misce łączymy suche składniki: mąkę kukurydzianą oraz pszenną, cukier puder, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy masło, ucieramy szybko z suchymi składnikami. Dodajemy jajko oraz śmietankę. Szybko wyrabiamy, lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mirabelki myjemy, przecinamy na połówki i usuwamy pestki, zasypujemy cukrem.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i wstawiamy do lodówki.
Ciasto dzielimy na 14 równych części. Z każdej części formujemy placuszek o średnicy ok 10 cm. Brzegi placuszków zawijamy do góry, tworząc płotek.
Powstałe spodeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a środki wypełniamy owocami. Posypujemy hojnie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut na złoty kolor. Na przestygnięte tartaletki ścieramy na tarce białą czekoladę.
Najlepsze na podwieczorek, ze szklanką ciepłego mleka!

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak, thefakerolls.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: