Kruche ciasto migdałowe z jabłkami - KUKBUK
kruche_ciasto_migdalowe kukbuk

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami

1 okrągła forma

Letnia wersja szarlotki - chrupiący migdałowy spód, warstwa dżemu morelowego i szare renety duszone z cynamonem.

W misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier oraz migdały. Do suchych składników dodajemy masło i szybko ucieramy. Wbijamy jajko i dodajemy jogurt. Szybko wyrabiamy, lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i wstawiamy do lodówki.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, dodajemy masło, cukier, cynamon i wanilię. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na spory placek i przenosimy na papier do pieczenia. Środek smarujemy konfiturą i rozkładamy jabłka, zostawiając margines z ciasta. Brzegi zakładamy do środka i smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest idealne na późną kolację ze szklanką ciepłego mleka.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak, orajtkitchen.blogspot.com

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: