Kruche ciastka z miodem, rumiankiem i cytryną - KUKBUK
kruche ciastka miod kukbuk

Kruche ciastka z miodem, rumiankiem i cytryną

2 blaszki

Popołudniowa herbatka będzie dobrym pretekstem, żeby je upiec, ale szybko o niej zapomnicie, gdy zacznie pachnieć kruchym ciastem!

W misce łączymy obie mąki,dodajemy masło, śmietankę, miód, pokruszone kwiaty oraz startą skórkę z cytrusów. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką ryżową, ciasto wałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy szklanką kółka lub inne kształty. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-12 minut. Po wystudzeniu ciasteczka można dodatkowo posypać cukrem pudrem oraz kwiatami rumianku.

 

Przepis, zdjęcie i film: Anna Matuszczak, orajtkitchen.blogspot.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: