Królik z cukinią i pomidorami - KUKBUK
krolik cukinia pomidory kukbuk

Królik z cukinią i pomidorami

Nastawiamy bulion na włoszczyźnie z dodatkiem ziela angielskiego, cebuli i liści laurowych. Jeśli mamy korpus królika, też wkładamy go do garnka (zachęcam do podpieczenia go wcześniej na złoto razem z cebulą w nagrzanym do 170 stopni piekarniku). Solimy, doprawiamy szczyptą cukru i gotujemy przez 30 minut.

 

Tuszkę królika kroimy na kawałki. Solimy je, oprószamy mąką i obsmażamy na maśle klarowanym na rumiano. Wkładamy do garnka, zalewamy odcedzonym po gotowaniu bulionem i cydrem. Wstawiamy – gotujemy co najmniej 2 godziny na niedużym ogniu, dopóki mięso nie zrobi się idealnie miękkie. Wyławiamy królika i redukujemy sos do takiej ilości, na jaką mamy ochotę. (U mnie sos będzie oblepiał podzielonego na mniejsze kawałki królika z makaronową cukinią). Sos doprawiamy śmietaną i musztardą. Zatapiamy w nim królika.

 

Cukinie kroimy na cienkie wstążki. Na 2 minuty zanurzamy je w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy kurki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (maksymalnie 5 minut). Zagrzanego w sosie królika mieszamy z cukinią, kurkami, resztą schłodzonego masła i posiekanym koprem. Do sosu przyda się chleb.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: