Krewetki z grzankami i salsą pico de gallo - KUKBUK
krewetki grzanki salsa kukbuk

Krewetki z grzankami i salsą pico de gallo

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Dzielimy na trzy części. Pierwszą mieszamy z krewetkami, drobno posiekaną czuszką i 3 łyżkami oliwy. Drugą łączymy z następnymi 3 łyżkami oliwy i porwaną na duże kawałki bagietką. Trzecią część wrzucamy do dużej miski i kolejno dodajemy posiekane w drobną kostkę: czerwoną paprykę, zieloną paprykę, pomidory, cebulę, kolendrę i fenkuł. Doprawiamy odrobiną miodu, sokiem z limonek, kuminem, solą i sokiem z pół pomarańczy. Krewetki wykładamy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na mniej więcej 20 minut. Obok, na sąsiedniej blaszce, układamy grzanki i pozwalamy im się zrumienić. Do gotowych krewetek dokładamy nierównomiernie grzanki i na wierzch nakładamy połowę salsy. Wydajemy do jedzenia natychmiast. Do tego serwetki, po łyżce do wyjadania sosu, miska na pancerze, reszta grzanek i salsy do podjadania. Mieliśmy też obok wakacyjne guacamole, w którym zanurzyliśmy grzankę, zawinęliśmy ją w salsę i… trach zębami. Raj!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: