Kremowa zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą - KUKBUK
pomidorowa z mozzarella kukbuk

Kremowa zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą

4 porcje

Ta wypasiona zupa sprawi, że zapomnicie o pomidorowej z makaronem. W końcu kto się oprze grzankom z mozzarellą?

Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i smażymy przez jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą. Dolewamy 2 szklanki bulionu, dobrze mieszamy i gotujemy przez chwilę. Energicznie mieszając, wsypujemy do zupy semolinę i gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Paluchy kroimy na grube kromki (3 kromki na talerz z zupą) i układamy je na blaszce do pieczenia. Mozzarellę rwiemy na drobne kawałki i rozkładamy na kromkach pieczywa. Zapiekamy grzanki przez kilka minut w piekarniku, aż mozzarella się rozpuści i zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika na każdej układamy kilka cząstek posiekanych suszonych pomidorów. Grzanki układamy na rancie talerza z zupą. Całość skrapiamy kroplami pesto i oliwy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: