Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami - KUKBUK
Kremowa pasta z fasoli i papryki z brokulami kukbuk

Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami

2-4 porcje

Przygotujcie pastę dzień wcześniej i zjedzcie na śniadanie, najlepiej z jajkiem na miękko.

Rozgrzej piekarnik do 230–240 stopni (góra–dół). Najpierw przygotuj pastę. Papryki umyj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 40–45 minut, aż skorka stanie się miejscami czarna. Gorące warzywa przełóż do szklanej miski i przykryj talerzem, by się zaparzyły. Dzięki temu łatwo oddzielisz skórkę od miąższu. Następnie przełóż papryki do kielicha blendera, dodaj fasolę, pokrojony na plasterki ząbek czosnku, masło orzechowe, sok z cytryny i sos sojowy. Zmiksuj na gęsty jednolity krem. Odstaw, by smaki się przegryzły. Brokuł umyj, osusz i podziel na różyczki. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć warzywa. Smaż na średnim ogniu, aż nabiorą koloru i miejscami się przyrumienią. Wtedy dodaj sos sojowy, chili i rodzynki, przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i duś warzywa przez około 20 minut, aż zmiękną. Wyłóż na talerz lub do miseczki porcję pasty, a na niej ułóż smażone warzywa. Posyp posiekanymi orzeszkami i natką pietruszki. Jeśli masz ochotę, podawaj z jajkiem ugotowanym na miękko albo usmażonym na maśle. Możesz też pokruszyć na wierzchu opieczoną fetę, to moja ulubiona wersja tego dania. Danie podawaj z podgrzaną pitą lub innym ulubionym rodzajem pieczywa.

 

Przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: