Krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem - KUKBUK
krem ziemniaki oliwa truflowa kukbuk

Krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem

4 porcje

Prosty krem z ziemniaków stał się wyjątkowy dzięki dodaniu kilku kropel oliwy truflowej. Spróbujcie koniecznie!

Oliwę podgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę, marchewkę i selera. Mieszamy przez mniej więcej 2 minuty, po czym dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz czarny i pieprz cayenne. Smażymy przez kolejnych 5 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka aż do uzyskania kremu. Pokrojone plasterki bekonu podsmażamy na patelni, po czym przekładamy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zupę podajemy z bekonem, łyżeczką oliwy truflowej oraz odrobiną natki pietruszki do smaku.

 

Przepis i zdjęcia: Marta Greber / http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017