Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i prażoną szalotką - KUKBUK
krem ziemniaczany kukbuk

Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i prażoną szalotką

4-6 porcji
kasztelan piwo kukbuk

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą się już rozpadać dodajemy czosnek, bez łupinek i miksujemy na gładką masę. Dolewamy śmietany, dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Szalotkę kroimy w bardzo drobne piórka. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu do momentu aż delikatnie się zrumienią i nabiorą słodyczy. Do talerza nalewamy zupę, układamy szalotkę i dekorujemy łyżeczką oleju lnianego.

Warto tę delikatną zupę ożywić łykiem piwa Kasztelan Niepasteryzowane. Jego szlachetna gorycz to dobry kompan dla kremowej zupy ziemniaczanej.

Więcej dań dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: