Krem ze słodkich warzyw - KUKBUK
warzywa krem kukbuk

Krem ze słodkich warzyw

4 porcje

Warzywa korzeniowe świetnie się ze sobą dogadują w zupach. Żeby było ciekawiej, dodajcie trochę imbiru i cynamonu!

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Cebulę siekamy w piórka. W dużym rondlu rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy warzywa i przyprawy, dolewamy łyżkę oleju orzechowego. Mieszamy i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy jeszcze odrobinę wody w trakcie duszenia. Do rozgotowanych warzyw dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa + dodatkowo pół szklanki. Chwilę gotujemy, po czym miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Krem podajemy gorący, posypany pietruszką i uprażonymi pestkami, z grzanką. Można go także zabielić mlekiem kokosowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: