Krem selerowy z orzechami ziemnymi - KUKBUK
agata wojda zupa kukbuk

Krem selerowy z orzechami ziemnymi

Agata Wojda podaje przepis na zwalczającą niechęć do warzyw korzeniowych, kojącą i krzepiącą zupę krem, która pachnie orzechami.

Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, aż zrobią się mocno brązowe. Seler obieramy, odcinamy pół jednego i odkładamy na bok, resztę kroimy w cienkie plastry. Podobnie tniemy marchewkę, cebule i ziemniaka.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy warzywa. Przez 10 minut je rumienimy, następnie zalewamy bulionem (niekoniecznie od razu całym) i wrzucamy obrane kawałki jabłek. Gotujemy do miękkości – doprawiamy solą wędzoną i kuminem.

Miksujemy na gładki krem z dodatkiem mascarpone.

Pozostały seler kroimy na mandolinie w cieniutkie zapałki. Prażymy je na gorącym oleju słonecznikowym, aż zrobią się chrupiące i mocno brązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku i mieszamy z orzechami ziemnymi oraz szczyptą soli wędzonej. Dekorujemy nimi zupę. Serwujemy skropioną kilkoma kroplami oleju z orzechów.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: